به گزارش خبرگزاری حوزه، حجت الاسلام والمسلمین مجتبی مصباح، پیش از ظهر امروز در سومین پیش همایش اخلاق و ادیان با اشاره به تقسیم بندی نیات در اسلام، گفت: نیت، انگیر مرجح است و تحت تاثیر اندیشه های مزاحم قرار نمی گیرد.
وی افزود: چون نیت از سنخ میل است، امری جهت دار و منسوب به دانش و بینش است؛ نیت و اراده در واقع فعل نیستند، بلکه اراده هستند.
عضو هیئت علمی موسسه آموزشی وپژوهشی امام خمینی(ره) ادامه داد: تزاحم دو انگیره در اسلام به دو صورت انجام می شود؛ یکی این که فعال خاص نتواند از آن دو انگیزه به وقوع بپوندد و دیگری آن که یک فعال و دو نتیجه غیر قابل جمع داشته باشیم، مثل نماز برای رضای خدا و یا ریا.
وی اضافه کرد: اگر ارزش اختیاری و مطلوب را کمال اخلاقی بدانیم و صفات و رفتارهای اخلاقی را براساس ارزش های مطلوب بپذیریم و این که فعل اخلاقی ما غایت گراست، باید نیت را در تولید ارزش بررسی کنیم.
حجت الاسلام والمسلمین مصباح یزدی با بیان این که ارزش اموراختیاری تابع کمالی است که برای فاعل ایجاد می کند در نتیجه اختیار وابسته به خواست فاعل است، ابراز داشت: نوع رفتار باید تعیین کننده دامنه ارزش و اخلاقی و نه نوع ارزش اخلاقی باشد.
وی خاطرنشان کرد: تاثیر نیت در کمال نفس از مهمترین بحث هایی است که در این حوزه وجود دارد؛ نیت همیشه امری درونی است و توجه به تقویت یکی از مراتب نفس، موجب کمال آن مرتبه می شود.
عضو هیئت علمی موسسه آموزشی وپژوهشی امام خمینی(ره) در پایان افزود: آنچه که اصالتا ارزش اخلاقی دارد، نیت است.
نظر شما